Feilmelding

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/ngfenergi/public_html/sites/all/modules/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_required has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/ngfenergi/public_html/sites/all/modules/ctools.module).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; ctools_context_optional has a deprecated constructor i require_once() (linje 113 av /home/ngfenergi/public_html/sites/all/modules/ctools.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls i menu_set_active_trail() (linje 2405 av /home/ngfenergi/public_html/includes/menu.inc).

Klimastyring

Planteproduksjonfoto:Eli Ronglan

Hovedmålet med plante-produksjon i veksthus er å optimalisere fotosyntesen og produksjon av plantemasse.

Vi ønsker samtidig å produseres mest mulig med minst mulig energi. Da er det avgjørende at vi styrer klimaet riktig. Hva som er "riktig" endres etter som forskning og utvikling samt egne erfaringer gir oss ny kunnskap om hvordan plantene reagerer. Gartnerens styring av klimaet må ta sikte på å utnytte gratis sollys best mulig og produsere flest mulig enheter pr innkjøpt kWh, enten denne er i form av olje, gass, elektrisitet eller biobrensel.

 


Temperatur

I naturen vokser plantene med sterkt varierende temperatur. Vi dyrker i veksthus for å øke veksthastigheten. Historisk sett har variasjonen mellom dag og nattetemperatur i praktisk dyrking blitt mindre etter som vi har fått bedre klimareguleringsutstyr og energien har vært billig. Det har også vært et ønske om å redusere kjemikaliebruk til vekstregulering som har ført til bruk av høy NT og lav DT. Nå er energi dyrt og vi vil tjene på å senke temperaturen om natta og la temperaturen stige så mye som mulig om dagen ved hjelp av sola. Hvor mye og hvor lenge vil være svært forskjellig fra planteslag til planteslag.

Temperaturen påvirker veksthastighet gjennom at deler av fotosyntesen er
temperaturpåvirket og plantas utvikling også er dominert av temperatur sammen med lys.

Generelt kan vi si at mange av de kulturplantene vi dyrker har en optimal dyrkingstemperatur som ligger mellom 20-32°C  avhengig av lystilgang og CO2-konsentrasjon i veksthuslufta.

For blomstrende potteplanter vil tiden fra blomsterinitiering til blomstring være avhengig av døgnmiddeltemperaturen. I slike kulturer vil Dynamisk  gjennomsnittsstyring være meget aktuelt. 

Forsøk 4 av Leiv Mortensen viser at veksten av flere kyddersorter øker med temperaturen opp mot 27grader.  Se menyen oppe til høyre

 

Innflytelse på setpunkt for temperatur

Det er mest vanlig å stille inn et fast setpunkt for laveste ønsket temperatur. Det kan for eksempel være 18 grader. Klimacomputeren sørger da for at varmesystemet aktiveres og at temperaturen blir tilnærmet lik dette. 

Strålingsinnflytelse

Det er imidlertid mulig å la den momentane strålingen fra sola influere på ønsket temperatur.  Et gitt antall ekstra Watt pr m2 kan gi økt setpunkt. Tilsvarende kan en også sette på et negativt lystillegg for å få varmesystemet til å stenge kjapt når sola står opp om morgenen. Slike tillegg, enten positive eller negative, kan stilles inn i alle de 6 tidsperiodene som døgnet vanligvis kan deles inn i. 

Priva : Her kan en angi en kurve med fem punkter som angir sammenheng mellom økt stråling og temperaturtillegg.

Hortimax: Her angis et område for globalstråling fra W/m2 til W/m2 og så oppgir man et max antall grader som temperaturen kan endres når solstrålingen er innnenfor dette området. Det betyr at temperaturen endres linært. 

Senmatic :

Strålingssuminnflytelse: 

Priva : Her kan en angi en kurve med fem punkter som angir sammenheng mellom økt strålingssum og temperaturtillegg. Vær oppmerksom på at strålingssummen nullstilles ved daggry. 

Hortimax: Her angis et område for strålingssum fra J/cm2 til J/cm2 og så oppgir man et max antall grader som temperaturen kan endres innnenfor dette området. Det betyr at temperaturen endres linært. 

Senmatic

 

Temperatursum og gjennomsnittsstyring

Det er mulig på del fleste computere å styre temperaturen slik at en oppnå en viss gjennomsnittstemperatur over for eksempel 3 døgn. 

En stiller ønsket middeltemperatur og oppgir så hvor mange grader en vi tillate at temperaturen kan øke eller avta. På denne måten vil man i større grad kunne utnytte soloppvarming. Det vil resultere i større svingninger i temperaturen. Det er viktig å prøve seg fram og følge med på luftfuktigheten om natta når temperaturen senkes.  

Når temperaturen øker blir den enda viktigere å sørge for 800  ppm CO2. De fleste planter kan trives og vokse raskt ved temperaturer på 26-32 grader. Det forutsetter imidlertid alltid høyt CO2nivå. 

      

Annet fagstoff:

Hollandsk presentasjon: Fotosyntese og temperaturgradienter (High CO2 and vertical temperature gradient in the semi-closed greenhouse – what are the effects on crops?)

 

 

Denne siden er publisert med delvis støtte av SLF