Tomat 2
Bærekraft omfatter klimapåvirkning, mens også vannforbruk og arbeidsforhold for de som arbeider i bransjen. Nedenfor har vi vist noen beregninger av klimagassutslippet. Det alt vesentlige av dette i norsk produksjon skyldes energibruk.
Norske tomater,- bedre enn sitt rykte ?
Norske tomater er IKKE oljefyrte lenger. Norske produsenter har redusert klimagassutslippet med i gjennomsnitt 53% siden 2010!!!
Dagens tomatproduksjonen skjer i hovedsak med fornybar elektrisk kraft og naturgass. CO2 fra røykgassen føres inn i veksthuset og gir økt avling.
Fler og fler gartnerier benytter elektrisiteten til å belyse plantene slik at fotosyntesen (CO2fiksering) øker og sesongen kan forlenges.
Flere norske gartnerier produserer tomater med kun norsk vannkraft og så noe naturgass. Dette gir høye avlinger pr m2. I dag gir det et utslipp på 0,62 kg CO2 pr kilo tomat.
Spanske tomater er oppgitt til 0,37 i Spania.( Tabell nedenfor fra Gonzales &al , 2010, Food Policy 36 (2011) 562–570) Til dette kommer transport til Norge som vi har beregnet til om lag samme nivå. 
![](https://www.ngfenergi.no/sites/default/files/images/Gonzales%20tabell%201.png)
![](https://www.ngfenergi.no/sites/default/files/images/Gonzales%20tabell%202.png)
Det betyr at de beste norske tomatprodusentene kan levere tomater med et lavere klimagassutslipp enn spanske importerte.Vi synes det er veldig snevert å bare vurdere en faktor. Vannmangel , avsalting og forørkning i Spania bør også tas med når man skal vurdere hva som er bærekraftig.
Kan vi alltid velge fritt ?
To av tre tomater vi spiser i Norge er importert
![](https://www.ngfenergi.no/sites/default/files/images/Tomat%20import%20norsk.png)
Grafen viser at det er god tilgang på spanske tomater i vinterhalvåret når norsk produksjon kun utgjør 5% av forbruket. I sommerhalvåret er det lite spanske tomater i norske butikker, det har med tollvern å gjøre, men også med at den spanske produksjonen er redusert pga høye temperaturer. Spansk klima om sommeren gir dårlig kvalitet. I norsk periode er det stort sett bare hollandske som er alternativet.
I realiteten står forbrukeren overfor dette valget : Norsk eller nederlandsk !
Nederlandske tomater er dyrket i samme type veksthus som i Norge og de fyres med den samme naturgassen som de fleste norske tomatgartneriene gjør. Nederlandske tomater har et STØRRE klimaavtrykk ( 2,6 ) enn gjennomsnitlig norsk produksjon i dag (1,79). I Nederland er all tilført energi lik naturgass.
I Nederland må man også bruke elektrisk lys for å få til året-rundt produksjon. Den elektrisiteten er alltid produsert i store generatorer som drives av naturgass.
Hva ville ha skjedd hvis vi erstatter alle norske tomater med spanske og hollandske ?
![](https://www.ngfenergi.no/sites/default/files/images/Norsk%20produksjon%20nedlegges%20%20konsekvenser.png)
Ovenfor er beregnet tre scenarier. . B er mest realistisk i et fritt marked.
Full nedleggelse av all norsk tomatproduksjon ville bedret Norges totale utslipp med 0,12 promille.
Spanske tomater levert til Norge setter klimaavtrykk ved innsatsfaktorene i produksjonen samt transport til Norge. Transporten utgjør 50% av det spanske klimaavtrykket (CO2). I tillegg vil biltransport føre til utslipp av andre gasser (NOx)som ikke er med i klimaregnskapet.
Det finnes mange undersøkelser av klimaavtrykk av matproduksjon og transport. Vi fant denne denne (Tabell 2). Her er tallet for spanske tomater 0,68. Dette er i tillegg en Østerriks undersøkelse og tallet ville helt sikkert vært betydelig høyere hvis beregningen gjaldt levering Oslo i steden for Wien.
Helse og tomat
For helsefordeler ved tomat se denne linken: http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=3872
Norsk verdensrekord!
Norske gartnerer har god efaring med helårspåroduksjon av blomster, agurk og tomat. Takket være den unike norske vannkraften, kan vi skape like mye fotosyntese inne i et veksthus hos oss som de har i det nordlige Afrika. Resultatet blir avlinger i verdenstoppen. Det er høstet 115 kilo tomat pr kvadratmeter og oss bekjent er dette ikke gjort noen andre stede i verden!
![](https://www.ngfenergi.no/sites/default/files/images/2014-03-12%2009_29_00.jpg)
På grunn av den høye avlingen og norsk vannkraft sin renhet ( 98% fornybar), er CO2-avtrykket på «spansk nivå.»
![](https://www.ngfenergi.no/sites/default/files/images/2014-03-12%2009_29_57.jpg)
Sammenlignet med hollandske tomater (2,6) setter denne produksjonsmetoden kun snaue tredjedelen (0,81) så stort klimaavtrtykk.
Her gir norsk strøm først fotosyntese og så varme. Næringen jobber intenst med systemer for å å høste og lagre overskuddsenergien fra lysarmaturer og sol.